یک کارشناس مسائل شبه قاره با تشریح اهداف سفر عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان به ایران گفت: عبدالله عبدالله به دنبال این است که موضع کشور افغانستان در مقابل طالبان با یارگیری منطقهای تقویت شود.
پیرمحمد ملازهی در گفتوگو با ایسنا در خصوص سفر عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان به ایران با بیان این که واقعیت این است مذاکراتی که با آمریکا بین زلمای خلیل زاد، نماینده آمریکا و طالبان آغاز شد در این مذاکرات ایران را دور زدند، گفت: بر همین اساس دو دیدگاه شکل گرفت، دیدگاهی که ایران مطرح کرد بر این مبنا بود که راه حل پایان جنگ در افغانستان با همکاری کشورهای منطقه، دولت افغانستان و طالبان باشد، در واقع ایران به دنبال همکاری های منطقه ای در این مسئله بود.
وی تصریح کرد: اما دیدگاه آمریکاییها برخلاف این موضوع بوده و قصد داشتند با دخالت خود مسئله را حل کنند. در پایان مذاکرات هم توافقی که بین آمریکا و طالبان شکل گرفت و قراردادی که امضا کردند پیش بینی شده بود یک ماه بعد مذاکرات بین الافغانی آغاز شود که به تأخیر افتاد.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین بیان کرد: در عمل آنچه به نظر می رسد اینکه مذاکرات به بن بست رسیده، طالبان مسائلی را مطرح می کند که برای دولت مرکزی قابل قبول نیست زیرا در میانه میدان مذاکره طالبان اعلام کرده که باید فقه حنفی در کشور باشد در حالی که در قانون اساسی افغانستان که اکنون هم جاری است شیعه به رسمیت شناخته شده است.
ملازهی افزود: مسئله دیگر این است که طالبان اعلام کرده دولت صلاحیت ندارد و باید دولت موقت شکل بگیرد، این موضوع هم برای دولت افغانستان قابل قبول نیست، بنابراین مذاکرات به نوعی در بن بست قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان پیش از سفر به ایران به دو کشور هند و پاکستان هم سفر داشته و به نظر می رسد او به دنبال این است که کشورهای منطقه و آن هایی که صاحب نفوذ هستند وارد شده و نقش ایفا کنند. در واقع این نگاه عبدالله عبدالله با ایران همسویی پیدا کرده و بر همین اساس هم به ایران سفر کرد.
این کارشناس مسائل شبه قاره ادامه داد: به نظر می رسد عبدالله عبدالله به دنبال این است که موقعیت خود را به عنوان یک جناح در مقابل جناح اشرف غنی که لیبرال دموکرات ها هستند تقویت کند و ایران کمک کند تا موقعیت جناح جهادی و عبدالله عبدالله در حاکیمت تقویت شود.
ملازهی با بیان اینکه عبدالله عبدالله به دنبال این است تا موضع دولت افغانستان در مقابل طالبان با یارگیری منطقه ای تقویت شود، گفت: جناح عبدالله عبدالله و شمالی ها و قومیت های غیرپشتون نگران این هستند که طالبان به عنوان شریک قدرت ظاهر شود و بعد آن ها در تلاش برای مسلط شدن بر طالبان باشند. بر همین اساس به سیاست هایی که در گذشته در زمان دولت ربانی وجود داشت برگشته اند.
وی در پایان گفت: در حال حاضر عبدالله عبدالله هم به دنبال این است تا مناسبات قبلی را احیا کند و ضمن اینکه موضع جهادی ها و شمالی ها تقویت می شود به دنبال تقویت دولت مرکزی در مقابل طالبان هم در مذاکراتی که در قطر انجام می شود، است. در همین راستا نیاز دارد که حمایت ایران را هم داشته باشد که تا حدودی موفق شد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/20931
تگ ها: